Thursday, December 6, 2012

Ceafă de porc în cinci arome



Un preparat mai uşor de dus decât clasicul „ceafă de porc la grătar cu cartofi pai”.



Pentru un prânz uşor în doi o să aveţi nevoie de:
-         o felie de ceafă de porc de circa 250 – 300 g;
-         un ardei gras (roşu, galben, verde, portocaliu, violet, de care găsiţi prin casă);
-         două fire mititele de praz;
-         câteva ciupercuţe champignon proaspete;
-         ½ linguriţă amestec de condimente Five Spices (Cinq Parfums);
-         1 vârf de cuţit de piper de Cayenne;
-         amestec de piper (roşu, alb, negru) proaspăt măcinat;
-         sos de soia (cam 2 linguri pentru marinată + 2 linguri la wok);
-         ½ L vin roşu (cam 1 lingură pentru marinată + 2 linguri la wok, restul în pahare);
-         oţet balsamic de Modena (1 lingură);
-         ulei din sâmburi de struguri (1 lingură).


Modus operandi



 Spălaţi bine carnea şi uscaţi-o cu şervete absorbante.
Tăiaţi-o apoi în fâşii late de 1 cm şi lungi de vreo 3 – 4 cm.






 


Adăugaţi peste carne condimentele (Five Spices, piper de Cayenne),
sosul de soia, vinul şi oţetul balsamic, masaţi bine bucăţile de carne
şi daţi-le apoi la rece pentru un ceas sau două.





Încingeţi uleiul în wok şi prăjiţi bucăţile de carne (scurse de
marinadă) la flacără mare, până când se rumenesc pe toate părţile.
 

  



 


În uleiul rămas de la prăjirea cărnii căliţi, la flacără medie-mare,

legumele:
-         adăugaţi întâi ardeiul tăiat fâşii,
-         după 5 minute ciupercile feliate;
-         după alte 5 minute prazul tăiat rondele.


Reintroduceţi carnea în wok, adăugaţi restul de sos de soia 
şi restul de vin, amestecaţi şi „stirfraiţi” la foc iute, până 
scade lichidul aproape în totalitate.
Stingeţi flacăra şi lăsaţi totul acoperit 2 – 3 minute.



 


Serviţi cu garnitură de orez, acompaniat de un pahar de vin roşu, sec.

Poftă bună !
 


1 comment:

  1. Nuuuu,nu ma pot abtine la cate arome sunt acolo si trebuie neaparat sa pregatesc si eu asa ceva!!

    ReplyDelete